Suroviny:
6 ks brambor
1 cibule
5 kostek cukru
350 g hladké mouky
2 balíčky kysaného zelí
hrst pažitky
špetka soli
100 g uzené slaniny
3 vejce
Postup:
Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme 1 vejce, mouku a zamícháme. Mělo by vzniknout řidší, né však tekuté těsto. Přes speciální „haluškovací“ cedník vytváříme malé halušky, které vaříme ve vařicí vodě cca 5 minut.
Tuhost těsta můžeme vyzkoušet tak, že do vařící vody vhodíme halušku a když se od ní neodpojují nastrouhané brambory, těsto je správně tuhé. Jinak přidáme hladkou mouku.
Kysané zelí prohřejeme a ochutíme dle vlastní chuti na sladkokyselo.
Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi opečeme, přidáme zbylá vejce a cibulku, chvilku restujeme.
Vše nakonec smícháme, posypeme pažitkou a podáváme.