Dobrovodské rohlíčky

Suroviny:DSC00889

500 g hladké mouky

42 g droždí

250 ml vlahého mléka

150 ml oleje

špetka cukru

Suroviny – náplň:

šunkový nebo suchý salám, anglická slanina…DSC00888

Niva, eidam, mozarella…

Dobrovodské kysané zelí

žloutek na potření, kmín, sezamová semínka, mák… na posypání

Postup:

Z droždí, cukru a trošky mléka zaděláme kvásek. Necháme chvíli vzejít a přidáme do mouky, oleje a zbytku mléka. Zaděláme vláčné těsto a necháme vykynout cca 45 minut..

Mezitím si připravíme „náplň“ – 40 ks. Na salám položíme sýr a Dobrovodské zelíčko.

Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého dílu vyválíme kulatou placku a tu rozdělíme na osminky. Vznikne nám 8 delších trojúhelníků. Na každý trojúhelník položíme náplň. Začínáme že širší strany (jakoby z obvodu placky), vnější růžky přetáhneme přes náplň, aby při pečení zbytečně nevytékala a srolujeme. Potřeme žloutkem (lze i celým rozšlehaným vajíčkem), posypeme sezamem

a pečeme na 200 °C do růžova. Dobrou chuť!