Halušky se zelím a slaninou

Suroviny:

6 ks brambor

1 cibule

5 kostek cukru

350 g hladké mouky

2 balíčky kysaného zelí

hrst pažitky

špetka soli

100 g uzené slaniny

3 vejce

Postup:

Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme 1 vejce, mouku a zamícháme. Mělo by vzniknout řidší, né však tekuté těsto. Přes speciální „haluškovací“ cedník vytváříme malé halušky, které vaříme ve vařicí vodě cca 5 minut.

Tuhost těsta můžeme vyzkoušet tak, že do vařící vody vhodíme halušku a když se od ní neodpojují nastrouhané brambory, těsto je správně tuhé. Jinak přidáme hladkou mouku.

Kysané zelí prohřejeme a ochutíme dle vlastní chuti na sladkokyselo.

Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi opečeme, přidáme zbylá vejce a cibulku, chvilku restujeme.

Vše nakonec smícháme, posypeme pažitkou a podáváme.