Suroviny:
500 g hladké mouky
42 g droždí
250 ml vlahého mléka
150 ml oleje
špetka cukru
Suroviny – náplň:
šunkový nebo suchý salám, anglická slanina…
Niva, eidam, mozarella…
Dobrovodské kysané zelí
žloutek na potření, kmín, sezamová semínka, mák… na posypání
Postup:
Z droždí, cukru a trošky mléka zaděláme kvásek. Necháme chvíli vzejít a přidáme do mouky, oleje a zbytku mléka. Zaděláme vláčné těsto a necháme vykynout cca 45 minut..
Mezitím si připravíme „náplň“ – 40 ks. Na salám položíme sýr a Dobrovodské zelíčko.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého dílu vyválíme kulatou placku a tu rozdělíme na osminky. Vznikne nám 8 delších trojúhelníků. Na každý trojúhelník položíme náplň. Začínáme že širší strany (jakoby z obvodu placky), vnější růžky přetáhneme přes náplň, aby při pečení zbytečně nevytékala a srolujeme. Potřeme žloutkem (lze i celým rozšlehaným vajíčkem), posypeme sezamem
a pečeme na 200 °C do růžova. Dobrou chuť!